Vluchtelingen

Maandag 29 augustus informatieavond

De opvang van vluchtelingen in Nederland is meer dan tentenkampen voor de deur van AZC Ter Apel. Maandag 29 augustus houden wij een informatieavond in de Koningskerk in Zwolle om u mee te nemen in wat opvang ook kan zijn. Op deze avond informeren wij u hoe we op een humane wijze vluchtelingen welkom kunnen heten en hoe Nederlanders en vluchtelingen er voor elkaar kunnen zijn.

De ervaring van een onderduikkind: “Als zij dat kunnen, dan moeten wij dat ook kunnen”.

Op de avond spreekt onder andere Awraham Soetendorp. Hij is voormalig rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeenschap van Den Haag en van het Progressief Joods Verbond. Soetendorp werd in de Tweede Wereldoorlog opgevangen door Ria en Bertus van der Kemp uit Velp. Dit katholieke echtpaar was, met gevaar voor eigen leven, twee jaar en twee maanden, tot het einde van de oorlog, zijn pleeggezin. Soetendorp over wat zij voor hem betekenen: “Het was ongelooflijk moedig van Ria en Bert om mij in huis te nemen. Om mij de mogelijkheid te geven te zijn. Als de mens daartoe in staat is, dan is het geen utopie, geen wensdroom dat mensen in staat zijn de grens van de angst te overschrijden. Het zijn vaak heel gewone mensen die dat hebben gedaan. Als zij dat kunnen, dan moeten wij dat ook kunnen. We moeten de goede krachten bundelen, die zijn nog sterker dan het kwaad. Goedheid is besmettelijk”.

De ervaring van een gastmoeder: “Je kan zomaar een enorm verschil voor iemand maken”.

Ook vertellen twee organisaties, Stichting Takecarebnb en Stichting Nidos, en vluchtelingen die door hen geholpen zijn, over de opvang van vluchtelingen in Nederland. Een gastmoeder over haar ervaring: “Het gaat super met onze Iraanse gast. Zij is echt een grote verrijking voor ons gezin. We hebben er eigenlijk allebei plezier van: zij heeft hier een fijne kamer, schuift ’s avonds aan voor het eten, oefent Nederlands met ons en kan hulp vragen bij de administratieve onbegrijpelijkheden die zij tegenkomt (dat zijn er best veel). Maar ook voor ons is het heel leuk. Mijn zoontje heeft dan wel tijdelijk zijn kamer voor haar opgegeven, maar zij speelt wel Monopoly met hem en kan coole moves bij JustDance. Ze maakt lekkere salades en ruimt de keuken op terwijl wij de kinderen op bed leggen. Ook kan zij echt geweldig tekenen; ze hoopt volgend jaar te kunnen starten met een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Ik gun deze ervaring, deze tijdelijke oplossing, nog vele anderen. Statushouders én gezinnen. Integratie gaat een stuk beter als je dat kan doen vanuit een gewoon huis met mensen die midden in de Nederlandse maatschappij staan.
Als je plek hebt in je huis, je hoofd en je hart, denk erover na. Je kan zomaar een enorm verschil voor iemand maken”.

  • waar: Koningskerk Zwolle-Zuid, Landsheerlaan 5
  • wanneer: maandag 29 augustus 2022
  • tijd: 19:30 – 22:00 uur
  • presentatie van de avond: Bright Richards
  • aantal bezoekers: maximaal 500 bezoekers
  • aanmelden: via www.koningskerk.nl/vluchteling
  • toegang: gratis. Wel kunnen mensen een vrijwillige bijdrage geven voor het werk van Stichting New Dutch Connections