H. Willibrord Oldemarkt

Historie

Onze kerk is gebouwd in 1883 door de architect Tepe uit Utrecht. Zoals de meeste R.K.kerken is hij gebouwd op de oost – west lijn. In juli 1882 werd de eerste steen gelegd met de inscriptie: “LAUS DEO” (Lof aan God). Deze steen bevindt zich in het portaal rechts naast de deur. Achter deze steen is een fles ingemetseld met een rol perkament waarop in het latijn de tekst is geschreven:
“ in het jaar 1882 op de vijftiende van de maand juli op het feest van de Heilige Plechelmus tijdens de regering van Koning Willem de derde onder het pontificaat van Paus Leo de dertiende en Andreas Ignatius Schaepman als aartsbisschop van Utrecht heeft Henricus Franciscus Schoenmaker sedert juli 1879 pastoor van dezer parochie deze eerste steen gelegd”.
Gebouwd in Neo-Gotische stijl werd de kerk in 1963 een rijksmonument. In 1994 en 1995 is de kerk zowel van binnen als van buiten geheel gerestaureert en in zijn oude luister hersteld.Op de voorkant van dit boekje ziet u de plattegrond van de kerk met een aantal getallen erbij. Deze getallen verwijzen naar de tekst waar een korte uitleg staat over betreffende raam of beeld. Als u rechts begint dan wijst de route zich vanzelf.c.= centraal; r.= rechts; l.= links; o.= onder; m.= midden; a.= achter; b.= boven; ben.=beneden Rechtsachter in de kerk ziet u een reproductie van de Ikoon van ‘Maria van Altijddurende Bijstand’. Het orgineel is van A.Ricco (±1500) en is te bezichtigen in het Slavisch Instituut in München. Maria’s onderkleed is rood (mens) en bekleed met blauw (goddelijk). Vandaar Jezus met blauw kleed en rode mantel. De griekse letters betekenen: l.b. ‘Maria’, r.b.‘Gods Zoon’; daaronder staat ‘Jezus Christus’.. De onderste drie lettters links en rechts zijn niet bekend.Bij de kruisjes aan de muur hangt een zogenaamd ‘lijdenskruis’.

Lees de complete historie van de parochie